İlk Aşktan Daha Akılda Kalıcı: İlk Satış Yöneticiniz Nasıl Biri Olmalı
Madem sevgililer günü yaklaştı, ilk aşktan daha fazla hafızalara kazınan “ilk satış lideri” nasıl biri olmalı, hangi deneyimler olmazsa olmaz ve kimlerden kaçınmalıyız konusunu masaya yatıralım.
Bu post, ilk müşterilerini kazanmış, ürünlerinin ya da servislerinin bir müşteri kitlesi olduğunu kanıtlamış, referansları olan ama sistemleri kurup oturtacak, doğru satış ekibini oluşturacak lideri arayanlara.
Eğer bir start up ya da bir süredir faaliyet gösteren, ilk müşterileri kurucuların çabalarıyla getirmiş yazılım kobisi iseniz, ilk satış liderinizle önce ruhlarınız tutmalı. O da sizin gibi girişimci ruhlu, proaktif, becerikli, belirsizliklerde kaybolmayan, yeni fikirler geliştirebilen biri olmalı, ve en çok da kendi kendini motive edebilmeli.
Hangi alanda faaliyet gösterirseniz gösterin, satış yöneticisinin mutlaka müşteri odaklı olması, onların ihtiyaçlarını iyi anlaması ve değer önerinizin bu ihtiyaçlara göre hizalanmasına destek olabilmesi çok önemli.
Elbette ki geçmişinde hedeflerine ulaşmış, aşmış, güzel satışlar gerçekleştirmiş biri olması ve insan yönetimini de bilmesi çok önemli. Bunların yanı sıra ekip kurma, organizasyon başlatma gibi deneyimlere sahip olması, kişi yetiştirmeyi, junior kişileri eğitmeyi ve bu işleri sistematiğe oturtmayı bilmesi de gerekiyor.
Sistem kurmak sizin de hedefinizse, bu kişinin sistemlerin kapabilitelerini anlayan, sistemleri değerlendirirken doğru soruları sorabilen, sistem kurulum projesi yürütebilecek biri olması şartlardan biri. CRM, intent data, marketing automation, call platform gibi farklı sistemleri bir arada kullanmış, bunlarda raporlar çıkartmış, dashboardlar oluşturmuş olmalı. Buradaki derdimiz mutlaka “o” sistemi bilmesi değil, çünkü her şirket farklı sisteme ihtiyaç duyabilir. Bu kişi şirketin ihtiyacını iyi anlayıp bütçesine uygun sistemi seçebilecek kapasiteye sahip mi? Teknolojiye yatkınlığı nasıl? Teknolojiyi günlük hayatının içine ne derece katıyor? Bunlar adayınızın ne kadar takip edilebilir ve tekrarlanabilir sistemler kuracağıyla ilgili size güzel ipuçları verir, “Her şey kafamda var, merak etme sen” yaklaşımını gördünüz mü koşarak kaçın.
Büyük şirketlerin satış departmanlarında edinilen bilgi ile start-up hayatı birbirinden çok ama çok farklı, hem de bir çok açıdan. Öncelikle kurumsallarda doğal bir şekilde hazır olan ve verilen şeyler, start-up ve kobilerde standart olmayabilir. Örneğin şirket aracı, şirket telefonu gibi yan haklar, oryantasyon, sözleşme yönetimi gibi bazı süreçler, masraf gibi prosedürler. Uzun seneler büyük ve kurumsal bir şirkette çalışmış biri için bu şoke edici olabilir.
Sunumları hazırlayan, sözleşmeleri kontrol eden, kendisi adına sosyal medya yönetimi yapan insanların olmayışı da onlar için şaşırtıcı olabilir. Her şeyi kendileri yapmak zorunda kaldıklarında afallayabilirler. Eğer kendi işlerini kendileri yapmak zorunda olmadıkları bir yerden geliyorlarsa bu yetenekleri gelişmemiş olabilir. Bu sebeplerle ilk satış yöneticinizin daha önce size aşağı yukarı benzer bir yerde çalışmış olması arayacağınız bir özelliktir.
Bu aşamada aradığınız özellikler sizi hangi aşamaya kadar götürür? Bu aşamada ihtiyaç duyduğunuz lider ile 40-50 kişilik satış ekibini yönetecek kişi aynı özelliklere mi sahiptir? Ya da bu kişi sistemler oturduğunda hala işten tatmin olmaya devam eder mi? Elbette kişisine göre değişebilir. Bence bu aşamada, geçici bir lider arayışında olabilirsiniz. Sizin adınıza doğru sistemleri kuracak, doğru kişileri işe alacak ve sizi farklı bir lidere hazırlayacak kişi sizin için en doğrusu olabilir. İşte bu aşamada geçici satış liderliği hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Geçici lider sayesinde bağımsız bir gözle doğru yapıyı kurabilir, sonrasında büyüme adımlarınızı hızla atabilirsiniz.
Comments